Afvallen zonder sporten

door

Lichaamsbeweging en sporten is gezond. Wat als je er nu een hekel aan hebt? Is het nodig om uren zwetend in de sportschool te staan? Om in de kou te gaan hardlopen? Het is mogelijk! In dit artikel lees je waarom je kunt afvallen zonder te sporten. 

Wie aan afvallen denkt, denkt gelijk aan sport. Afgelopen week kreeg ik de vraag of je verplicht bent om te sporten. Een drempel die ervoor kan zorgen dat je liever ongelukkig blijft met je lijf dan dat je er iets aan wilt gaan veranderen. Je hebt geen zin en geen tijd. 

Alhoewel ik lichaamsbeweging aanraad voor een goede gezondheid en sterke botten, is sporten niet de oplossing voor gewichtsverlies. 

De reden dat je gewicht veranderd heeft te maken met de energiebalans in je lichaam. Eten en drinken geeft je de energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Als je energieverbruik minder is dan het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, dan slaat het lichaam de overtollige energie op in vet. Als je energieverbruik hoger is dan het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, dan wordt er vet verbrand en verlies je gewicht.

Hoeveel kilocalorieën je dagelijks nodig hebt verschilt per persoon. 

Nu is het wel zo dat een keer minder of meer eten er niet voor zorgt dat je meteen een hoger of lager getal op de weegschaal realiseert. Een hamburger maakt niet dik; een salade niet dun. Bij afvallen draait het om een langere periode minder binnenkrijgen dan je lichaam nodig heeft. 

Als je goed eet en drinkt, waarbij je verschillende maaltijden over de dag verdeeld, voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, voedingsvezels en vocht binnenkrijgt zal je kunnen afvallen zonder honger en zonder sport. 

Kanttekening: het is wel zo dat voeding in combinatie met sport het afvallen kan versnellen. Sporten draagt namelijk ook bij aan de vetverbranding, maar het is niet noodzakelijk voor gewichtsverlies. 

Uit jarenlang onderzoek is bekend geworden dat 80% draait om voeding en 20% om bewegen. Een positieve mindset en voldoende ontspanning dragen ook bij aan het verliezen van gewicht. 

Spiermassa zonder sporten 

Dat je kunt afvallen zonder sporten, betekent echter niet dat je elk doel kunt realiseren met alleen goed eten en drinken. Als je een lange periode minder eet zonder te sporten zal je slanker worden, maar je krijgt er geen spiermassa bij. Heb je een doel waarbij spieren een belangrijke rol spelen, dan zul je echt in beweging moeten komen. 

Lees ook: Waarom jij zo moeilijk van je buikvet afkomt 

Tot slot: Afvallen met sporten

Je hoeft echt geen uren te sporten om resultaat te zien. Intensief bewegen voor een korte tijd is minstens zo intensief als lang bewegen met een lage intensiteit. Maak sporten minder moeilijk voor jezelf. Kies een sport of beweegvorm die je aanspreekt. Zelf ga ik altijd voor krachttraining, omdat je naast het verbranden van calorieën er ook spiermassa bij krijgt. Dit draagt bij aan mijn persoonlijke doel. Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Bouw het sporten langzaam op. Hoe vaker je de tijd neemt om even te bewegen, hoe leuker en makkelijker het wordt. 

Literatuur gebruikt uit

Gezondheidsraad, ‘Kernadvies Beweegrichtlijnen’ (2017)