VLEESVERVANGERS

Bijgewerkt: 23 sep 2019

Als je meer plantaardig en minder vlees eet, dan is dat positief voor je gezondheid en het milieu. Vroeger waren er weinig mensen die minder of geen vlees aten, maar nu zijn er veel meer mensen die wegens hun gezondheid of door milieuovertuigingen het stukje vlees af en toe willen vervangen. Wat zijn vleesvervangers? Welke voedingsstoffen bevat een goede vleesvervanger?


In de Nederlandse Richtlijnen van de Gezondheidsraad wordt aangeraden om meer plantaardig te gaan eten. Een goede vegetarische keuze is een duurzamere keuze in vergelijking met vlees. Er kan vegetarisch worden gegeten in de vorm van plantaardige producten uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, maar er zijn ook vleesvervangers in de supermarkt verkrijgbaar die - meestal - voldoen aan de richtlijnen waaraan een vegetarische keuze moet voldoen. Vleesvervangers passen in een voedingspatroon met minder of geen vlees.


VLEESVERVANGERS

Er zijn steeds meer vleesvervangers in de Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Enkele voorbeelden zijn:

- Soja (sojavlees)

- Tahoe (tofoe, sojakaas)

- Tempé (sojakoek)

- Groenten (groenteschnitzel)

- Kaas (kaasburger)

- Granen (Seitan*, gemaakt van tarwemeel)

- Noten (notengehakt)

- Knollen (Taro, een knolgewas)

- Paddenstoelen (Quorn)

- Eieren


*Seitan = Een gerecht gemaakt van tarwemeel en water afkomstig uit Japan. Bevat veel eiwitten en weinig vet.


Veel kant-en-klare vleesvervangers zijn niet gezond, omdat zij te veel zout en verzadigd vet bevatten. Kijk bij de bovenstaande voedingsmiddelen goed op de achterkant van het etiket.


VOEDINGSSTOFFEN

Een goede verantwoorde vegetarische keuze bevat de volgende voedingsstoffen en gewenste hoeveelheden:

- eiwit (meer dan 20% van de energie)

- ijzer (meer dan 0.8 milligram per 100 gram)

- vitamine B1 (meer dan 0.06 milligram per 100 gram) en/of

- vitamine B2 (0.24 microgram per 100 gram)


Mensen die niet of nauwelijks vlees eten wordt aangeraden om dagelijks 20% meer eiwit te eten. Varieer in eiwitproducten om voldoende binnen te krijgen. De kwaliteit van eiwit verschilt per voedingsmiddel. Het dierlijke eiwit kan beter door het lichaam worden verwerkt dan het plantaardige eiwit. Dierlijke producten hebben dan ook de voorkeur.


Vitamine B12 zit niet in elke verantwoorde keuze. Vegetariërs kunnen deze vitamine halen uit melk(producten) en eieren. Veganisten zullen deze vitamine moeten slikken als supplement. Vitamine B1 zit er meestal van nature in.


Kijk goed op de achterkant van het etiket om te zien welke voedingsstoffen er in de vleesvervanger zitten. Op elk etiket staan de hoeveelheden genoteerd per 100 gram.


ONDERZOEK

Er zijn een aantal nieuwe eiwitbronnen ontdekt die volgens de Nederlandse Richtlijnen zouden moeten voldoen aan een goede vegetarische keuze. In ontwikkeling zijn wieren, algen, insecten en kweekvlees. Omdat niet alle wieren, algen en insecten gelijkwaardig zijn en omdat zij eventueel schadelijke stoffen kunnen bevatten wordt er vandaag de dag nog onderzoek naar gedaan. De kweekmethode is nog in ontwikkeling. Het kan nog jaren duren voor deze producten in de supermarkt verkrijgbaar zijn.


Gezond eten met minder of zonder vlees is niet moeilijk. Het is mogelijk om volgens de Schijf van Vijf te eten zonder vlees. Let erop dat je de juiste hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is aan te raden om een voedingsschema te laten samenstellen, zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheden aan voedingsstoffen binnenkrijgt. SWfit biedt verschillende diensten aan.

<afbeelding>


Hoeveel dagen in de week eet jij een vleesvervanger? Wat is je favoriet? Laat een reactie achter onder de blog of stuur een e-mail naar info@swfit.nl.


#swfitnl #blog #vleesvervangers #vlees #voedingsstoffen

AANBOD

WINKEL

JOIN SWFIT

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

SWfit is de voedingsspecialist in gewicht en gezondheid. SWfit is in 2018 opgericht. De inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermd en eigendom van SWfit. 

Nederland | €

® 2018 SWfit. All rights reserved.