TAMME KASTANJES (+ RECEPT)

Bijgewerkt: 22 nov 2019

De herfst is nog maar net begonnen en overal in Nederland worden de frisse, zomerse gerechten ingewisseld voor de typische seizoensgerechten die de herfst kenmerkend maken. Pompoensoep, stamppot en vijgentaart zijn hier voorbeelden van. Tijd voor iets nieuws! Tamme kastanjes! Ken jij ze al? Heerlijke noten die gebakken, gekookt of gepoft een uitstekende toevoeging zijn aan jouw herfstmaaltijd. Deze informatieve blog (inclusief recept!) bevat alle informatie over het herkennen, schoonmaken en bereiden van deze heerlijke kastanjes.


De tamme kastanje komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied, maar ook in andere landen, zoals Nederland, België en (Noord) Frankrijk. De bomen die de tamme kastanje produceert groeit voornamelijk in bossen, maar komt ook voor als wildgroei. Je herkent de boom aan zijn gekartelde bladeren.


Het najaar is het seizoen dat de noten uit de bomen vallen. De tamme kastanje is tot tegenstelling tot de wilde kastanje herkenbaar aan zijn bruingroene stekelige ronde kapsel. In elk kapsel bevinden zich maximaal vier noten. Het kapsel is makkelijk te verwijderen door twee voeten aan het uiteinde van het kapsel te plaatsen en de voeten naar buiten te bewegen. Na het verwijderen van de schil kunnen de noten geraapt worden. Controleer de noten goed op gaatjes en witte plekjes.


Het behoud van de schil zorgt onder andere voor zijn heerlijke smaak.

De noten worden gedroogd op een krant onder de verwarming. Tijdens het droogproces bevat de noot nog zijn schil. Deze schil is donkerbruin en heeft een wit plukje haar aan het uiteinde. Het behoud van de schil zorgt onder andere voor zijn heerlijke smaak.

De tamme kastanjes hoeven niet te worden gewassen. Het is makkelijk om de kastanje te pellen voor gebruik. De kastanjes kunnen met de hand worden gepeld. De kastanjes kunnen ook kort worden verwarmd in een steelpannetje met kokend water. Maximaal drie minuten. Het vel barst open en is hierdoor gemakkelijker los te maken.


De noten van de tamme kastanje kunnen rauw worden gegeten, gepoft, geroosterd of gekookt. De noten worden soms verwerkt in tarwemeel.

In Frankrijk worden de tamme kastanjes direct na de oogst gepoft met suiker en op straat verkocht. In Hongarije is de kastanje een favoriet in desserts en als puree. In Nederland worden ze voornamelijk gepoft of gekookt.


We staan er over het algemeen te weinig bij stil wat het bos allemaal te bieden heeft. Daarom volgt hieronder een heerlijk recept waarin de noten zijn verwerkt. Wedden dat je dit heerlijk vindt?!RECEPT GEPOFTE KASTANJES MET SUIKER


INGREDIËNTEN

10 tamme kastanjes

2 eetlepels suiker(siroop)


BEREIDINGSWIJZE VOOR 1 PORTIE

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 220 graden. Kerf met een scherp mes een kruis in de schil van elke kastanje. Leg de kastanjes op de bakplaat met de kruizen naar boven gericht. Bak de kastanjes 10-20 minuten, tot ze beginnen te poffen. De kastanjes zijn goed als ze open staan. Laat goed afkoelen en verwijder de schil. Serveer met suiker(siroop).


Let op: de kastanjes blijven lang heet


Totaal: 200 calorieën, 44 gram koolhydraten, 2 gram eiwit, 1 gram vet

Per portie: 200 calorieën, 44 gram koolhydraten, 2 gram eiwit, 1 gram vet


Houd jij meer van hartig? Vervang de eetlepels suiker voor een kruid of specerij naar jouw voorkeur.


Heb jij weleens tamme kastanjes gegeten? Laat een reactie achter onder de blog of stuur een e-mail naar info@swfit.nl.


#swfitnl #blog #recept #tammekastanje #kastanjes #gepoft #suiker

AANBOD

WINKEL

JOIN SWFIT

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

SWfit is de voedingsspecialist in gewicht en gezondheid. SWfit is in 2018 opgericht. De inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermd en eigendom van SWfit. 

Nederland | €

® 2018 SWfit. All rights reserved.