HANDIGE GROENTE- EN FRUITLIJST!

Tegenwoordig is vrijwel al het groente en fruit het hele jaar verkrijgbaar in de supermarkt. Alle soorten groente en fruit zijn namelijk goed voor je gezondheid. Door voldoende in kleur te variëren krijg je alle vitamines en mineralen binnen. Toch zijn niet alle groente- en fruit het hele jaar duurzaam gekweekt. Het is dus een aanrader om zowel voor het milieu als voor je portemonnee groente en fruit te eten die aansluiten bij het seizoen.


Blijf hier om de groentelijst door te lezen. Scroll naar beneden voor de fruitlijst.


GROENTE

Groente uit Nederland of Europese landen is de milieuvriendelijkste keuze. In de winkel staat er vaak bij het schap uit welk land de groente vandaan komt. Je kunt ook de onderstaande groentelijst gebruiken van SWfit. In de lijst wordt per seizoen vertelt wat de meest duurzame keuze is. De horizontale lijst wordt gepresenteerd op alfabetische volgorde.


Winterseizoen

Aardappel, aardpeer, boerenkool, Chinese kool, Groene kool, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, postelein, prei, rabarber, rammenas, rode biet, rode kool, schorseneer, spruitjes, ui, veldsla, winterpeen, winterpostelein, witlof en witte kool


Lenteseizoen

Aardappel, asperge, Chinese kool, komkommer, paksoi, pompoen, postelein, prei, raapjes, raapstelen, rabarber, radijs, rode biet, rode kool, romatomaat, schorseneren, tomaat, trostomaat, ui, veldsla, vleestomaat, winterpeen, winterpostelein, witlof, witte kool en wortel


Zomerseizoen

Aardappel, andijvie, bleekselderij, bloemkool, bospeen, bos ui, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwt, groene kool, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, kropsla, paksoi, peultjes, postelein, prei, raapjes, rabarber, radijs, rode biet, rode kool, romatomaat, rucola, sperzieboon, spinazie, spitskool, suikermais, tomaat, trostomaat, tuinboon, ui, veldsla, venkel, vleestomaat, winterpeen, witlof, witte kool en wortel (behalve juni)


Herfstseizoen

Aardappel, aardpeer, andijvie, bos ui, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, groene kool, ijsbergsla, knolselderij, koolraap, kropsla, paksoi, pastinaak, peultjes, pompoen, postelein, prei, raapjes, raapstelen, rabarber, radijs, rammenas, rode biet, rode kool, romatomaat, rucola, schorseneren, snijboon, spitskool, spruitjes, tomaat, trostomaat, ui, veldsla, venkel, vleestomaat, winterpeen, witlof, witte kool en wortelFRUIT

In Nederland worden alleen appels, peren, aardbeien en kersen buiten gekweekt. De aardbeien en de kersen zijn in de zomer het milieuvriendelijkste. De appels en de peren zijn het hele jaar het milieuvriendelijkste, maar je kunt ook gewoon andere soorten fruit uitkiezen die in het buitenland zijn gekweekt en het hele jaar een lage klimaatbelasting hebben. Het hoeft dus niet in Nederland gekweekt te zijn. Bijvoorbeeld de meloen die het hele jaar in de meeste Nederlandse supermarkten verkrijgbaar is en in de wintermaanden uit Brazilië, Costa Rica en Panama komt. In de onderstaande fruitlijst vind je meer bekende vruchten terug die je het hele jaar met een gerust hart kan eten. De horizontale lijst wordt gepresenteerd op alfabetische volgorde.


Alle seizoenen

Abrikoos, ananas, appel, banaan, citroen, druiven, granaatappel, grapefruit, kiwi, kokosnoot, limoen, mandarijn, mango, meloen, nectarine, peer (hand), peer (stoof), perzik, pruim, rode bes en sinaasappel


Download de groente- en fruitlijst in PDF formaat.


Op de website van het Milieu Centraal (klik hier) kun je voor elke groente- en fruitsoort zien hoeveel energie het heeft gekost om het voedingsmiddel in de winkel te krijgen. De voorkeur gaat uit naar klasse A en naar klasse B.Kies jij in de supermarkt vaak voor duurzame groente en/of fruit? Laat het weten in een reactie onder de blog of stuur een e-mail naar info@swfit.nl.


#swfitnl #blog #groentelijst #fruitlijst #milieu #duurzaam #Nederland #seizoenslijst

AANBOD

WINKEL

JOIN SWFIT

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • YouTube - Black Circle

SWfit is de voedingsspecialist in gewicht en gezondheid. SWfit is in 2018 opgericht. De inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermd en eigendom van SWfit. 

Nederland | €

® 2018 SWfit. All rights reserved.