7 X VOEDING VOOR HET GEBIT

Bijgewerkt: 13 aug 2019

Dat je minimaal twee maal daags je tanden moet poetsen voor een gezond, sterk gebit is algemeen bekend. Wist je dat bepaalde voeding(stoffen) ook een positieve bijdrage levert? In deze blog leg ik het je graag uit.


OORZAAK EN GEVOLG

De meest bekende ziekten van het gebit zijn cariës, parodontitis en tanderosie. Bij cariës ontstaat er een gaatje die doordringt tot de tandholte. De tandholte raakt ontstoken en sterft af. De ontsteking kan zich uitbreiden naar het wortelkanaal en kaakabces veroorzaken. Kaakabces is een zwelling in de mond gevuld met etter en pus. Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees. Rood/blauw gekleurde zwellingen en bloedingen. Zonder behandeling trekt het tandvlees zich terug en zullen de tanden en kiezen uit de mond vallen. Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door middel van zuur.


De boosdoener is tandplaque. Dit zijn restjes voedsel en bacteriën die op de tand zitten. De bacteriën zetten suikers (kristalsuiker) uit de voeding om in zuren. De zuren beschadigen het tandglazuur.

Hoe vaker het gebit in aanraking komt met deze suikers hoe meer kans op ziekten van het gebit. Beperk het aantal snoepmomenten tot een paar keer per dag. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag.


ETEN EN DRINKEN

Rauwkost, vers fruit en volkoren graanproducten hebben een reinigende werking op het gebit. De samenstelling en de hoeveelheid van speeksel is anders bij hard voedsel in vergelijking bij zacht voedsel.


De voedingsstof fluoride is belangrijk bij het bestrijden van cariës. Fluoride komt voor een deel voor in de voeding en in drinkwater. Fluoride komt voor in groene en zwarte thee (klik hier). Een kop thee bevat 1 milligram fluoride. Voor de bestrijding tegen cariës wordt er gebruik gemaakt van fluoride bevattende tandpasta. Poets minimaal twee keer per dag met fluoride-tandpasta voor volwassenen.


Rauwkost, vers fruit, volkoren graanproducten en fluoride bestrijden tandproblemen.

Naast het beperken van eet- en drinkmomenten en hard voedsel zijn de volgende maatregelen nodig tegen het bestrijden van tandplaque:

  1. Goede mondhygiëne (tandenpoetsen, flossen en tandenstokers gebruiken)

  2. Suikerrijke producten beperken (toffees en karamel vermijden)

  3. Fluoride bevattende tandpasta gebruiken


In vergelijking met cariës en parodontitis wordt tanderosie met name veroorzaakt door de zuren uit dranken. Deze dranken zijn vruchtensappen, (light) frisdranken, sportdranken, yoghurt, karnemelk, wijn en citrusfruit.

Koolzuurhoudend mineraalwater is veilig voor de tanden. Koolzuur is een zwak zuur en heeft geen invloed op het gebit. Water, thee (zonder suiker) en melk zijn ook niet schadelijk. Zwarte en groene thee zijn niet schadelijk voor het gebit.


Na het gebruik van zure dranken of citrusfruit de mond spoelen met water. De tanden mogen niet worden gepoetst omdat de zuren hiermee in de tanden worden gewreven.


Er wordt nog onderzoek naar het bestrijden van tandbederf door middel van voeding gedaan. Wat we zeker weten is dat rauwkost, vers fruit, volkoren graanproducten, water, thee en melk een positieve bijdrage leveren aan het gebit doordat zij reinigen en/of weinig suikers bevatten die de bacteriën in de mond om kunnen zetten in zuren.Heb je een aanvulling of vraag op/over dit onderwerp? Laat een reactie achter onder de blog of stuur een e-mail naar info@swfit.nl.


Ik kan jou helpen met het bestrijden van tandbederf door middel van mijn eetschema pakketten (klik hier). Wil jij verantwoorde voeding voor het gebit in jouw nieuwe eetpatroon terug zien? Geef dit op bij jouw wensen. Maak jouw doel(en) waar met eten, maak het waar met SWfit!


#swfitnl #blog #gebit #tandbederf #voeding #eten #drinken

WORK WITH ME

  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

NAVIGATIE

SWfit is in 2018 opgericht. De inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermd en eigendom van SWfit. 

Nederland | €

® 2018 SWfit. All rights reserved.