5X APARTE VRAGEN OVER ALCOHOL BEANTWOORD

Carnaval! Wie kent het niet? De één viert het, de ander niet. Een leuke inhaker voor mij om wat aparte maar interessante vragen over alcohol te beantwoorden.


Zoals waarschijnlijk algemeen bekend ben ik geen echte liefhebber van alcohol, maar dat zegt gelukkig niks over mijn kennis omtrent drinken en een kater.


Ik beantwoord ik 5 vragen over alcohol:


1 Spreken dronken mensen altijd de waarheid?

2 Ben je sneller dronken als je door een rietje drinkt?

3 Hoe voorkom je een kater?

4 Heeft alcohol effect op de studie?

5 Wat is 'binge' drinken?


VRAAG 1: SPREKEN DRONKEN MENSEN ALTIJD DE WAARHEID?

Je hebt het vast al een keer gehoord: kinderen en dronken mensen spreken de waarheid.

Alcohol neemt spanningen en remmingen weg. Dit brengt bijvoorbeeld minder schaamte en terughoudendheid met zich mee. Hierdoor kan iemand die dronken is gemakkelijker praten, er zonder na te denken iets uitflappen en over eigen woorden heen stappen.


Een dronken persoon spreekt zeker niet altijd de waarheid, maar gaat wel makkelijker met woorden om, waarbij er geen rekening wordt gehouden met anderen.


VRAAG 2 : BEN JE SNELLER DRONKEN ALS JE DOOR EEN RIETJE DRINKT?

Het antwoord op deze vraag is ingewikkelder dan je denkt. Je bent eerder dronken als je sneller en meer alcohol drinkt. Als je alcohol met een rietje drinkt kun je duizelig worden. Door het zuigen aan een rietje kom je een beetje zuurstof tekort, waardoor je een aangeschoten gevoel krijgt.


Het kan dat je sneller onder invloed raakt. Theoretisch ben je eerder dronken, maar in de praktijk gebeurt dat niet, omdat je niet snel 4/5 of meer glazen met een rietje naar achteren werkt.VRAAG 3: HOE VOORKOM JE EEN KATER?

 • Drink minder alcohol

 • Wissel elk glas alcohol af met een alcoholvrij glas

 • Drink een paar glazen water voor het slapengaan

 • Drink niet teveel dranken door elkaar


Toch een kater? Lees dan deze blog.


VRAAG 4: HEEFT ALCOHOL EFFECT OP DE STUDIE?

Uit onderzoek is gebleken dat twee derde van de studenten wel eens dronken wordt als hij/zij de volgende dag iets belangrijks te doen heeft.


Het geheugen functioneert minder snel als normaal. Dit is voornamelijk het lange termijn geheugen.


Bij het drinken van gemiddeld drie of meer glazen per dag (of 25 of meer glazen per week) kan er na verloop van tijd hersenschade ontstaan. Kritisch en analytisch denken en de flexibiliteit neemt af. Jarenlang te veel drinken kan geleidelijk verschrompeling van de hersenen veroorzaken.


Er wordt gedacht dat alcohol een positief effect heeft op de nachtrust. Dit is niet het geval. Alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je snel in slaap valt, maar de kwaliteit slaap verslechtert. Alcohol heeft invloed op de manier van slapen, waardoor je minder uitgerust wakker wordt.


VRAAG 5: WAT IS 'BINGE' DRINKEN?

Binge drinken betekent letterlijk overmatig drinken. Dit is het drinken van grote hoeveelheden alcohol bij één gelegenheid. Er wordt zoveel gedronken dat het alcoholgehalte in het bloed stijgt tot 0.8 promille.


Mannen = 6 glazen in 2 uur

Vrouwen = 4 glazen in 2 uur


Het aantal glazen in meer tijd kan ook het alcoholgehalte tot 0.8 promille laten stijgen.


Directe gevolgen van binge drinken kunnen zijn:

 • vermindering van het denkvermogen

 • verhoogde kans op een black-out en alcoholvergiftiging

 • stijgen van de bloeddruk

 • nierfalen door uitdroging

 • schade aan alle organen die met alcohol in aanraking komen

 • verhoogde kans hartinfarct

 • overgewicht
Ben jij een liefhebber van alcohol? Wat drink jij graag? Reageer onder deze blog of stuur een bericht naar info@swfit.nl.


#swfitnl #blog #alcohol #carnaval

AANBOD

WINKEL

JOIN SWFIT

 • Facebook - Black Circle
 • Instagram - Black Circle
 • Pinterest - Black Circle
 • YouTube - Black Circle

SWfit is de voedingsspecialist in gewicht en gezondheid. SWfit is in 2018 opgericht. De inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermd en eigendom van SWfit. 

Nederland | €

® 2018 SWfit. All rights reserved.