Gratis voedingsadvies

Op deze pagina staan drie voedingsadviezen die je direct mag toepassen in je huidige leven. 

De onderwerpen die worden behandeld zijn:

  • succesvol doelen stellen

  • afvallen in december

  • 5x ontbijt zonder tijd (PDF)

Voor meer (persoonlijk) voedingsadvies nodig ik je uit om contact met mij op te nemen.

1. Succesvol doelen stellen

"Ik wil elke maand twee kilogram afvallen."

"Over zes maanden wil ik de halve marathon lopen."

 

Motivatie om je gewicht te veranderen is niet alleen een kwestie van wilskracht. Door het stellen van de juiste doelen, aanpak en beloningen kun jij van je wensen realiteit maken. Het kan lastig zijn om de juiste doelen te stellen. In dit voedingsadvies ga ik je helpen om makkelijk en effectief zelf een doel samen te stellen.

 

Door de jaren heen hebben er verschillende onderzoeken plaatsgevonden over het stellen van doelen. Mensen die doelen stellen zijn namelijk succesvoller in het leven. Wat houdt een doel stellen eigenlijk precies in?

 

Het begrip ‘doelen’ volgens Mijn Woordenboek

Aanwijzen, beogen, duiden, richten, streven naar, verwijzen naar

 

Het begrip ‘doelen stellen’ volgens Bedrijfskunde Begrippenbank

Concreet en meetbaar aangeven wat het te bereiken doel is, in welk termijn dit bereikt moet worden en op welke wijze

 

Het stellen van een doel helpt jou bij het bereiken van jouw grootste wens. Het is eigenlijk vrij eenvoudig, maar als je niet weet wat je wilt en hoe je dit moet realiseren kom je niet veel verder.

 

Doelstellingen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd. Om succesvol doelen te leren stellen moet je zoveel mogelijk de SMART methode gebruiken. Met behulp van de SMART methode kun je SMART doelen stellen. SMART staat voor:

 

Specifiek

Meetbaar

Acceptabel

Realistisch

Tijdgebonden

 

Met een SMART doel is de kans groot dat je jouw doel binnen de gewenste tijd bereikt.

 

1 SPECIFIEK

Bedenk een duidelijk en concreet doel die iedereen begrijpt. Een heldere doelstelling geeft antwoord op minimaal twee van de volgende vijf vragen:

 

Wat wil je bereiken?

Wie zijn erbij betrokken?

Waar vindt het plaats?

Wanneer vind het plaats?

Waarom wil je dit bereiken?

 

Het moet een resultaat beschrijven waaraan een getal, bedrag of percentage verbonden is.

Voorbeeld: 5 kilogram afvallen binnen 3 maanden

2 MEETBAAR

Wat levert het op?  Een doel moet je kunnen zien, horen, proeven, ruiken of voelen. Er moet een systeem of methode zijn om te bepalen op welk moment het doel bereikt is.

Voorbeeld: minder buikvet, meer energie, meer zelfvertrouwen

 

3 ACCEPTABEL

Als je een doel stelt, dan is het van groot belang dat je er zelf ook achter staat. Als je een doel stelt die je zelf niet wilt realiseren, vind er geen verandering plaats. Het doel moet je de benodigde motivatie geven een aansporen tot actie.

 

4 REALISTISCH

Is het doel haalbaar? Is het een plan die daadwerkelijk uitgevoerd kan worden? Een realistisch doel houdt rekening met de praktijk. Een haalbaar doel motiveert en maakt energie los.

 

Een doel kan onrealistisch zijn als het te makkelijk is. Een makkelijk doel is niet interessant om te behalen, want het levert niets op. Het beste is om een doel te stellen die ongeveer vijftig procent kans op slagen hebben. Als mensen het gevoel hebben er iets extra’s voor te moeten doen, dan voelen zij zich trots en is er weer ruimte voor het maken van een nieuw doel.

5 TIJDGEBONDEN

Wanneer beginnen we? Wanneer is het doel behaald? Voornamelijk kortetermijndoelen moeten tijdsgebonden zijn. Een doel heeft een duidelijke start- en einddatum.

 

Voorbeeld: binnen 3 maanden, februari t/m april

Schrijf je doel op en hang het ergens op waar je vaak komt. Dit doe je door het papier aan de koelkast op te hangen of de notificatie als achtergrond op je telefoon te zetten.

 

Beperk jezelf tot één doel tegelijk en stel pas weer een ander doel als je de vorige hebt gerealiseerd. Zo kun je de aandacht goed vasthouden en voorkom je dat je afgeleid wordt.

Als we bovenstaand SMART doel uitwerken, dan kan dat er als volgt uitzien: "Ik wil vijf kilogram afvallen binnen zes maanden om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Dit wil ik doen door mijn manier van eten, drinken en bewegen te verbeteren onder begeleiding van een specialist."

Heb jij vragen of heb jij ondersteuning nodig bij het opstellen en uitvoeren van jouw SMART doel? Kom dan met mij in contact. Bij een voedingsschema pakket met online begeleiding help ik jou bij het onderzoeken, berekenen, samenstellen en bereiken van jouw SMART doel. 

Wat is jouw doel?

2. Afvallen in december

De feestdagen komen er binnenkort weer aan. Afvallen lijkt onmogelijk in deze tijd, maar dat is het niet. Door van te voren goede keuzes te maken, kun je de feestdagen aanpassen aan jouw wensen. Met de handige tips kun je van lekker eten en drinken genieten – zonder dat dit de huidige resultaten beïnvloedt.

 

BASIS

Op gewicht blijven is eigenlijk heel makkelijk. Door meer calorieën te eten dan je lichaam verbruikt kom je aan in gewicht. Door minder calorieën te eten dan je lichaam verbruikt verlies je gewicht. Door evenveel te eten als je lichaam nodig heeft blijf je op gewicht. In je voedingsplan staat hoeveel calorieën je nodig hebt om je doel te realiseren.

BALANS

Ondanks het voedingsplan lukt het vaak niet om met de feestdagen het aantal calorieën constant te houden. Iedereen heeft zo zijn zwakke momenten. Denk aan de schaal met chips die continue wordt aangevuld of de gefrituurde snacks die rond gaan.

Tijdens de feestdagen is het niet erg om wat meer te eten, maar hier kun je wel rekening mee houden. Eet de dag ervoor en erna iets minder calorieën dan je normaal eet. Op deze manier kun je wat meer eten op bijv. eerste kerstdag bij je (schoon)ouders zonder dat dit het doel beïnvloedt. Compenseer. Je komt niet na één feestmaaltijd twee kilo aan.

 

BEWEGEN

Het is ook mogelijk om tijdens de feestdagen meer te bewegen. Hiermee bedoel ik niet dat je een sport abonnement moet aanschaffen. Alle activiteiten waarbij de hartslag licht omhoog gaat tellen mee als beweging.

 

Enkele voorbeelden:

  • Wandelen

  • In de tuin werken

  • Fietsen

  • Schoonmaken

 

Kom alleen extra in beweging als je er zin in hebt. Leg jezelf niet te veel druk op. Dit werkt averechts. Met de feestdagen hoor je te genieten.

 

KLEINE PORTIES

De beste truc om minder te eten is door minder grote porties op te scheppen. Dit doe je door bijvoorbeeld een klein bord te gebruiken. Hiermee houdt jij je lichaam voor de gek en treedt het honger- en verzadigingscentrum in de hersenen sneller op.

 

ALCOHOL

Zoals waarschijnlijk algemeen bekend ben ik geen voorstander van het drinken van alcohol. Alcohol draagt (bijna) niet bij aan een gezond lichaam en bevat heel veel suiker. Alcohol telt gewoon mee bij het totaal aantal calorieën. Vervang alcohol zoveel mogelijk voor bruisend water met citroen, komkommer en verse kruiden. Lekker, feestelijk en verfrissend.

 

Ga je toch van iets met alcohol genieten? Neem dan bijvoorbeeld een glas wijn, wodka of whiskey. Hier zitten weinig toegevoegde suikers in.

 

Het drinken van het eerste glas heeft al een nadelig effect op de motoriek. Je verliest remmingen en alles smaakt beter, waardoor je sneller meer calorieën eet dan de bedoeling was. Wees jezelf hiervan bewust.

 

EET MET AANDACHT

Door langzaam en met meer aandacht te eten is het voor je lichaam makkelijker om honger en verzadiging te onderscheiden.

 

Gebruik je zintuigen, sta stil bij de smaak van het eten, het gevoel in de mond en tijdens het kauwen. Kauw twee keer zo veel als dat je normaal doet. Neem na elk gerecht een slok water om de smaak in de mond te neutraliseren.

 

Dit is een oefening die ik regelmatig behandel bij de online begeleiding. Door te eten met aandacht komen klanten erachter hoe bepaalde voedingsmiddelen echt smaken.  

 

Met deze handige tips is het mogelijk om in december blijvend af te vallen en te genieten. Ik help je graag bij het realiseren van een gezond gewicht met goed eten en drinken.

 

Welke tips ga jij toepassen?

3. 5x ontbijt zonder tijd

Vind jij het lastig om goed te ontbijten? Heb je in de ochtend weinig tijd? Slaap je liever in de ochtend een extra paar minuten uit, omdat je een drukke en hectische dag voor de boeg hebt?

Je weet dat het beter kan. Maar wat je nog niet weet, is hoe je dit kunt realiseren.

Download dan mijn gratis e-book waarin ik je vijf handige adviezen geef die je direct kunt toepassen in je huidige leven.

  • praktische tips

  • maaltijdinspiratie

  • verbeter jouw ochtendritme 

Na het inschrijven ontvang je het PDF bestand in je mailbox. 

WORK WITH ME

NAVIGATIE

Home

Over

Contact

® 2018 SWfit. All rights reserved.

Beeldmateriaal door By Joy Photography en SWfit Fotostudio